8 tips om minder te zitten tijdens je werkdag

Zitloze werkdag 28 januari 2020

Zitloze werkdag op 28 januari

Dinsdag 28 januari is uitgeroepen tot Zitloze Werkdag door Sitness. Minimaal 25% van de werkdag staand uitvoeren, dat is het doel. En dat is voor veel mensen helemaal niet zo makkelijk, maar wel heel erg noodzakelijk. Want we zitten met z’n allen veel te veel en dit leidt onvermijdelijk tot allerlei klachten. Het is bijvoorbeeld slecht voor je stofwisseling, voor je bloeddoorstroming, voor je rug, nek en schouders, voor je energiepeil en het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Wij staan dus ook op tegen langdurig zitten omdat wij er net als Sitness naar streven om iedereen op het werk gezond te laten zitten.

Nu denk je misschien, ja maar ik ga 2 of 3 keer in de week naar de sportschool, dus het zal allemaal wel meevallen. Nou, niet dus, want het blijkt dat een paar keer per week naar de sportschool gaan de negatieve effecten van te veel zitten niet compenseert.

 

Minder zitten gedurende de dag is heel belangrijk.
Ook als je een paar keer per week naar de sportschool gaat.

 

Zitten is als zonnen; doe het bewust en met mate

Wij omarmen de slogan ‘Zitten is als zonnen; doe het bewust en met mate’ van Dr. Dianne Commissaris van btrconsultancy.nl. Zitten is namelijk niet alleen maar slecht voor je. Zitten is ook nodig om je lichaam te laten rusten en te laten herstellen van inspanning. Zitten is alleen slecht als je het lang achter elkaar doet. Het is dus belangrijk om zitten gedurende de dag regelmatig af te wisselen met staan. 

Zitten is als zonnen; doe het bewust en met mate

Gewoon elk uur een kwartiertje staand werken. Zo makkelijk kan het zijn. Maar waarom doen we dat dan niet? We zijn gewoontedieren en houden nou eenmaal niet zo van verandering.

change-is-hard

Tips om met gemak 25% van je werkdag te staan

Wil jij de uitdaging toch aangaan en je werkdag gezonder doorbrengen? Lees dan hieronder onze tips om op de Zitloze Werkdag met gemak 25% van je werkdag staand door te brengen.

Tip 1 tot en met 3 gaan over het creëren van een werkplek die staand werken stimuleert. Daarna volgen concrete tips voor als je nog geen ideale werkplek hebt, maar toch stappen wilt zetten.

Tip #1


Zorg voor een makkelijk verstelbaar zit-sta bureau

Een werkplek die staand werken stimuleert is een must om de schadelijke effecten van zitten tegen te gaan. Een zit-sta bureau dat makkelijk verstelbaar is, is hiervoor het allerbelangrijkste. Zet een timer op 45 minuten en ga aan het werk, zet je bureau daarna omhoog en ga 15 minuten staand werken. Herhaal dit bij voorkeur ieder uur.

Zit-sta bureau

Tip #2

Maak gebruik van een zit-sta kruk

Een ergonomische zit-sta kruk zorgt voor comfortabele steun én beweging op hoge zitposities. Een zit-sta kruk vergemakkelijkt het afwisselen tussen zitten en staan.

Zit-sta kruk Be Steady

Tip #3

Staand telefoneren

Probeer er een gewoonte van te maken om te gaan staan als je aan het telefoneren bent.

Tip #4

Staand vergaderen of iets bespreken

Ga eens staand vergaderen of maak een korte wandeling om iets met een collega te bespreken

Tip #5

Zorg dat je geregeld op moet staan

Zet bijvoorbeeld de printer en je prullenbak wat verder weg van je werkplek.

Tip #6

Gebruik je lunchpauze om te bewegen

Maak bijvoorbeeld eens een wandeling tijdens je lunchpauze.

Tip #7

Parkeer je auto iets verder weg of stap een halte eerder uit de bus, de tram of de metro.

Zo zorg je ongemerkt toch voor meer beweging.

Tip #8

Neem de trap

Neem zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift.

Bonus tip

Zorg voor een goede, ergonomische bureaustoel

Als laatste nog een belangrijke tip over het zitten zelf. Zorg dat je op een goede, ergonomische bureaustoel zit en dat je die op de juiste manier instelt. Een bureaustoel die is aangepast aan jouw  lengte, gewicht en de taak die je op dat moment uitvoert kan al veel klachten voorkomen.

Bureaustoel Be Brave

Wij willen jou en al je collega’s gewoon goed en prettig laten zitten. Naast ergonomische bureaustoelen hebben wij een uitgebreid assortiment zit-sta-oplossingen. Neem eens een kijkje op deze website of kom langs in onze showroom in Breda. Daar kun je de zit-sta kruk Be Steady uitproberen. Een afspraak maak je door ons te bellen op 076 581 1050 of een mail te sturen naar info@betastoelen.nl.

Start typing and press Enter to search

a fair furniture company

Deze website maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren. Klik op de knop 'Accepteren' om akkoord te gaan.