Wat is het belang van actief zitten of rechtop zitten?

Rechtop zitten of actief zitten wordt vaak door elkaar gehaald omdat het geassocieerd wordt met een ergonomisch verantwoorde zithouding. En dat is volkomen terecht, door rechtop te zitten kan er meer zuurstof vrij komen in het bloed en word je letterlijk actiever.

Wat is actief zitten?

Actief zitten of rechtop zitten is dus een ergonomische zithouding die ervoor zorgt dat jouw spieren, bloedvaten en zelfs je ingewanden de ruimte krijgen. Dit doe je niet alleen door simpelweg rechtop te zitten, maar ook door hoger te zitten. Je benen moeten in hoek van meer dan 90 graden staan. Dit kantelt je bekken en brengt je ruggengraat in een natuurlijke s-curve in plaats van een ongezonde c-curve. Je hoofd staat hierdoor meer rechtop en er komt meer plaats vrij rondom je ingewanden, waardoor je spieren minder werk hoeven te doen om de boel in balans te houden en je ingewanden niet harder hoeven te werken door eventuele beknellingen. Bovendien kan er meer zuurstof in je longen en word je dus, je raad het al, actiever.

Hoe moet je rechtop zitten?

Rechtop of actief zitten lukt het beste met een verstelbare bureaustoel. Zo’n dergelijk ergonomische bureaustoel geeft jou de hele dag door optimale steun en de perfecte zithouding. Stel je bureaustoel zo in dat je knieën in een iets grotere hoek staan dan 90 graden en zorg ervoor dat je recht tegen de rugleuning aan zit. Hoger zitten zorgt er in de praktijk wel voor dat het zitvlak de onderkant van je bovenbenen afknellen. Gelukkig zijn onze stoelen voorzien van een zitting waarbij de voorkant iets afgevlakt is en waarbij het stuitje is uitgespaard. Hierdoor wordt de druk beter verdeeld en heb je minder last van zere zitplekken op je benen of staartbotje.

Waarom moet je rechtop zitten?

Maar waarom al deze maatregelen nemen? Wellicht zit jij wel het lekkerst door in de kleermakerszit op je stoel te gaan zitten. Het blijkt echter dat 80% van de veertigplussers op den duur last krijgt van Klachten aan Arm, Nek en Schouder (KANS). De NPR 1813 richtlijn geeft daarom advies aan kantoren om hun werkruimten op verantwoorde wijze in te richtten. Onze bureaustoelen zijn dan ook zonder meer volgens deze richtlijnen gebouwd.

Start typing and press Enter to search

Deze website maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren. Klik op de knop 'Accepteren' om akkoord te gaan.