ARBO werkplek en regels

Iedereen wil onder goede werkomstandigheden zijn werk uitvoeren. Of je nu de hele dag in de winkel aan het werk bent of op het kantoor achter de computer zit. Het is belangrijk dat de omstandigheden waarin jij werkt veilig zijn. Om te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, is het arbobeleid in het leven geroepen. De Arbo gaat over de arbeidsomstandigheden waarin werknemers werken. Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om een Arbobeleid te hebben.

Wat zijn de voorschriften voor een werkplek?

De afmetingen van een werkplek samen met het luchtvolume van de plek moeten ruimte bieden voor een werknemer om zonder gevaar arbeid te verrichten. Daarnaast is voldoende bewegingsruimte belangrijk. Naast de voorschriften van de werkplek, is er een aantal voorwaarden voor het bureau en de bureaustoel. Het is belangrijk dat het bureau af te stellen is op de juiste afmetingen van het lichaam. Dit betekent dat het bureaublad af te stellen is tussen de 62 en 82 centimeter. Hetzelfde geldt voor de bureaustoel. Al geldt hier een zithoogte verstelbaar tussen de 39 en 51 centimeter. De armsteunen van de stoel horen volgens de voorschriften tussen de 20 en 27 centimeter verstelbaar te zijn.

Wat zijn Arbo regels?

De Arbowet is een kaderwet. Dit houdt in dat er geen gedetailleerde regels zijn, het zijn algemene bepalingen over het beleid in bedrijven. In het Arbobesluit staan de regels waaraan werkgevers en werknemers zich moeten houden. Deze regels zijn verplicht. Sinds 2007 zijn er een aantal doelvoorschriften gekomen. Zo hebben werkgevers en werknemers meer vrijheid gekregen in hoe zij de normen halen.

Start typing and press Enter to search

Deze website maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren. Klik op de knop 'Accepteren' om akkoord te gaan.