Circulair ondernemen

We worden steeds groener met zijn allen en zelfs onze overheid heeft het doel gesteld om Nederland in 2050 volledig circulair te maken. Het is een mooi idee om je bedrijf zo in te richten dat het één en ander herbruikbaar is, maar hoe doe je dat?

Wat is circulair ondernemen

Circulaire ondernemers richten hun bedrijf zo in dat hun grondstoffen, hun producten en haar onderdelen herbruikbaar zijn. In het geval Be By Bèta hergebruiken wij bijvoorbeeld gasveren van afgedankte bureaustoelen. Bovendien wordt er gekeken of deze ‘ongewenste’ stoelen nog verder gerepareerd kunnen worden en zo eventueel als refurbish stoelen verkocht kunnen worden. Op deze manier kun je als bedrijf ook een hele nieuwe doelgroep aanspreken. De refurbished producten verkoop je immers voor een lagere prijs, zo bereik je dus ook consumenten met een kleiner budget die anders nooit klant van jou waren geweest.

Circulair ondernemen betreft dus een beetje creativiteit, zoveel mogelijk hergebruiken en zoveel mogelijk hergebruikte producten inkopen. Een goed voorbeeld komt van Thomas Rau. Voor zijn Architectenbureau Rau had hij verlichting nodig, in plaats van dat hij verlichting kocht bij Philips, regelde hij dat hij slechts licht in hoefde te kopen. Omdat de verlichting van Philips is en Rau een vaste prijs betaald per lichteenheid, werd Philips gestimuleerd om zo min mogelijk materiaal of energie te gebruiken. Zo kan je als ondernemer ook anderen afdwingen om duurzamer te gaan werken.

Wanneer wordt circulair ondernemen ingezet?

Circulair ondernemen kan op elk moment worden ingezet, je hoeft hiervoor geen speciale voorkennis o.i.d. voor te hebben. Kijk eens om je heen en bedenk hoe de spullen om je heen kunnen worden hergebruikt. Of begin simpelweg eerst eens met het scheiden van je afval. Bedenk daarna eens wat voor afval jouw bedrijf allemaal produceert en hoe je dat kunt hergebruiken of hoe dat eventueel door anderen hergebruikt kan worden.

Hoeveel koffiedik produceert jouw bedrijf bijvoorbeeld per week? Het bedrijf RotterZwam haalt jouw koffiedik met liefde op en gebruikt het om er oesterzwammen mee te kweken. Zo kan circulaire economie niet alleen jouw kosten drukken om winst te maken, maar kan het ook zelf winst genereren. Net als in de natuur werken dit soort bedrijven samen met andere bedrijven om van elkaars afval te leven, door ook te werken met toeleveranciers zijn deze bedrijven flexibel en minder kwetsbaar. Check hier nog andere voorbeelden van circulair ondernemen en doe inspiratie op

Start typing and press Enter to search

Deze website maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren. Klik op de knop 'Accepteren' om akkoord te gaan.