Wat is circulaire economie?

Duurzaamheid is niet alleen hot, maar ook nodig! De laatste jaren zul je daarom de term ‘circulaire economie’ waarschijnlijk al een paar keer voorbij hebben horen komen. Binnen een circulaire economie wordt ernaar gestreefd om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren. Omdat wij duurzaamheid erg belangrijk vinden, is één van onze kernwaarden dan ook Be Green!

Hoe werkt circulaire economie?

Waarbij in lineaire economie bronnen worden gezocht, producten worden gemaakt en vervolgens worden verkocht, worden producten in een circulaire economie hergebruikt, her-gefabriceerd, gerenoveerd of gerecycled. Een dergelijk circulair systeem kent eigenlijk twee vormen: een biologische en een technische. Binnen een biologisch circulair systeem worden producten zo ontworpen dat het restafval heropgenomen kan worden in de natuur. Zo is men de afgelopen tijd serieus aan de slag om plastic producten te vervangen met producten gemaakt van schimmel.

Circulaire economie bij Be by Bèta

Be By Bèta bevindt zich dus in de technische ‘cirkel’, waarbij in het productieproces van de onderdelen aandacht is besteed aan de herbruikbaarheid van deze onderdelen. Bij ons krijgt ieder onderdeel van onze stoelen een nieuw leven. Zo worden onze kruisvoeten omgezet in verlichtingsarmatuur, wordt de schuimvulling van de zitting hergebruikt voor judomatten en wordt het textiel bijvoorbeeld hergebruikt voor pakdekens.

Het kan natuurlijk ook zijn dat producten nog best bruikbaar zijn nadat ze worden weggedaan. Ook bij ons komen we dit tegen, in plaats van dat wij deze stoelen demonteren voor recycling, worden deze stoelen een nieuw leven gegeven via refurbish kanalen. Deze stoelen worden uiteraard eerst gecontroleerd en eventueel gerepareerd alvorens ze worden weggestuurd.

Circulair ondernemen

Gelukkig zijn er meer van dit soort groene ideeën en is er zelfs een heuse manier van circulair ondernemen ontstaan. Zo bedacht Thomas Rau van Architectenbureau Rau een manier om zijn bedrijf te verlichtten zonder verlichting te kopen. Hij zei tegen Philips:  “Geef me licht en ik betaal ervoor. Of het nu daglicht is of een lamp.” Philips bleef op deze manier eigenaar van de lampen en werd ook gestimuleerd om een minimalistisch lichtplan te gebruiken. Immers, als Rau een vaste prijs betaald per lichteenheid, dan is het in het voordeel van Philips om zo min mogelijk materiaal of energie te gebruiken.

Op deze manier worden uitstootgassen verminderd: er hoeven immers minder grondstoffen gedolven te worden en minder onderdelen en producten gemaakt te worden. Bovendien krijgen refurbish producten ook nog een bepaalde sociale waarde. Consumenten met een kleiner budget krijgen zo immers ook de kans om luxeproducten te kopen.

Start typing and press Enter to search

a fair furniture company

Deze website maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren. Klik op de knop 'Accepteren' om akkoord te gaan.