Circular Economy

Hoewel de broeikasgassen in Nederland in 2017 nog licht afnamen, gaat ons land haar doelstelling voor 2020 niet halen. Gelukkig kunnen bedrijven ook hand in eigen boezemsteken. Doormiddel van circular economy kunnen bedrijven hun grondstof toevoer minimaliseren, hun productieproces verduurzamen en hun afgedankte producten hergebruiken.

Wat is circulaire economie?

Met circular economy, of circulaire economie wordt een productieproces bedoeld waarin producten worden hergebruikt, her-gefabriceerd, gerenoveerd of gerecycled. Circulaire economie kent twee sub-processen. Waarbij in een biologisch circulair systeem er wordt gestreefd om producten zo te ontwerpen dat het restafval heropgenomen kan worden in de natuur. In een technisch circulair systeem worden de producten en haar onderdelen zo ontworpen dat ze kunnen worden hergebruikt. Zo wordt de schuimvulling van onze stoelen hergebruikt voor judomatten en worden kunststofonderdelen omgebouwd tot pootdoppen voor tafels. Be Green! is dan ook zonder meer één van onze kernwaarden.

Bovendien worden geroutineerde stoelen die hun tijd gehad hebben niet meteen gedemonteerd voor recycling. Ze worden eerst gecontroleerd, eventueel gerepareerd en vervolgens nieuw leven ingeblazen en verkocht via refurbish kanalen.

Wanneer wordt er een circulaire economie ingezet?

Er is geen beter moment om met een circulaire economie te beginnen met je bedrijf dan nu, vandaag nog. Consumenten worden er regelmatig op geattendeerd dat ze ‘groenere keuzes’ moeten maken, terwijl bedrijven (met een veel grotere uitstoot dan individuen) veelal moeite hebben om die stap te  maken. Dat is ergens best begrijpelijk want een totale omslag van werkcultuur kost gewoon geld. Toch kan een circulaire economie je ook geld opleveren. Door slim gebruik te maken van je grondstoffen en producten, bespaar je een hoop. Dat hoeft overigens ook niet moeilijk te zijn, zoals zo vaak met goeie ideeën is het vaak erg logisch. Zo bedacht Elon Musks’ SpaceX dat het veel voordeliger en duurzamer is om hun raketten te hergebruiken nadat ze gelanceerd zijn. In plaats van, zoals vanouds, ze rond te laten zwerven in de ruimte.

Circulaire economie in Nederland

Gelukkig zijn we ook in Nederland steeds meer bezig met het circulair maken van onze economie. Zo heeft de Nederlandse overheid het doel gesteld om in 2050 volledig circulair te worden. Het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’ stelt o.a. als doel om 50% minder gebruik te maken van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen) in 2030. Daarin zijn we be By By Bèta al goed op weg, zo wordt afgedankt staal geperst en hergebruikt voor buisframes. Bovendien kunnen klanten de mogelijk krijgen hun stoelen te laten leveren zonder plastic verpakking. De stoelen krijgen dan een hoes, uiteraard gemaakt van restmaterialen.

Benieuwd wat jij kan doen? Bekijk onze pagina circulair ondernemen

Op het eerste oog zijn de Be Proud 100 en de Be Proud 200 niet heel verschillend, maar in de uitvoering zijn ze dat wel degelijk. De Be Proud 100 is de basisstoel terwijl de Be Proud 200 een iets luxere stoel is met net iets meer verruiming. Meer te weten komen over deze verruiming? Neem contact met ons op.

Start typing and press Enter to search

Deze website maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren. Klik op de knop 'Accepteren' om akkoord te gaan.