Ergonomische bureaustoel

Het begrip ergonomie is niks nieuws. Toch wordt de nadruk er steeds meer opgelegd. Dit komt doordat zittend computerwerk nog steeds veelvuldig wordt uitgevoerd. Wanneer dit werk verkeerd wordt gedaan, stijgen ook de rug-, nek- en schouderklachten. De oplossing hiervoor is ergonomisch werken. Hierbij wordt de werkomgeving aangepast aan de lichamelijke eigenschappen van een individu. Zo wordt er een gezonde en tegelijkertijd efficiënte werkplek gecreëerd. Dit roept misschien een aantal vragen op, zoals: ‘Hoe creëer je een ergonomische werkplek?’ en ‘Wanneer is iets ergonomisch?’.

Wanneer is een bureaustoel ergonomisch?

Een bureaustoel is pas ergonomisch wanneer het voldoet aan bepaalde voorwaarden. Niet elke bureaustoel is dus ergonomisch. Het instellen van de zithoogte of veranderen van de positie van de armleuningen alleen is niet genoeg. Het is vooral belangrijk dat de stoel ingesteld kan worden op een manier dat de stoel je gedurende de gehele dag optimale steun geeft en blijft geven. Dit houdt vanzelfsprekend in dat je de stoel te allen tijde in een dynamische positie instelt. Daarnaast moet de bureaustoel voldoen aan de NPR 1813* richtlijnen wil het de titel ergonomisch krijgen. De volgende richtlijnen gelden voor een ergonomische bureaustoel:

1. De zithoogte is verstelbaar tussen 41 en 55 centimeter;

2. De kruispoot heeft 5 zwenkwielen en moet draaibaar zijn;

3. De zitdiepte van de stoel is van 38 tot 48 centimeter verstelbaar;

4. De rugleuning is minimaal 37 centimeter lang met een breedte van 36 – 46 centimeter.

5. De armsteunen zijn verstelbaar van 20 – 30 centimeter.

6. De stoel heeft een verstelbare rugleuning en/of lendensteun.

De zes bovenstaande punten zijn het belangrijkst. Maar om de stempel ‘ergonomisch’ te krijgen, moet de bureaustoel aan nog meer eisen voldoen van de NPR 1813 richtlijn.

Waarom een ergonomische bureaustoel?

Maar wat is de belangrijkste reden om een ergonomische bureaustoel aan te schaffen? Wat is daar de meerwaarde van? Een goede en ergonomische bureaustoel biedt niet alleen comfort, maar ook volledige ondersteuning van het lichaam. De gezondheid van de gebruiker staat centraal bij een ergonomische bureaustoel. Dit houdt onder andere in dat de bureaustoel aan ieder opzichzelfstaand individu aan te passen is. Zo heeft onze meest ergonomische stoel Be Brave 200 een zitting met stuituitsparing, een flexibele rug en vernieuwende armleggers. Natuurlijk zijn al onze stoelen ergonomisch verantwoord zodat ze jarenlang plezier geven en net zoveel jaren gezondheid. Want gezondheid is één van onze kernwaarden. 

Wat zijn de voordelen van een ergonomische bureaustoel?

Dat ook jij nu een ergonomische bureaustoel aan moet schaffen, weet je nu wel. Maar toch onthouden we je de belangrijkste voordelen niet. Want wat zijn de grootste voordelen van de aanschaf van een ergonomische bureaustoel? Allereerst is dat natuurlijk de gezondheid van werknemers. Bij het werken met een computer zitten werknemers vaak stil in één houding. Hierdoor kunnen rug-, nek- en schouderklachten ontstaan. Door een ergonomische stoel juist af te stellen verminderen deze klachten. Daarnaast zorgt een ergonomische bureaustoel voor een optimale ondersteuning. Dit leidt automatisch tot meer comfort. Deze gouden combinatie heeft als gevolg dat de productiviteit van de werknemers omhoog gaat. De werkdag wordt minder onderbroken door het comfortabele zitten in de ergonomische bureaustoel van Be by Bèta.

* De Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 1813 ‘Ergonomie – Richtlijn voor kantoormeubelen en hun toepassing bij de inrichting van administratie ruimten en kantoren’ geeft aanwijzingen om op een verantwoorde wijze administratieve ruimten en kantoren in te richten (met link naar de website  https://www.nen.nl/NEN-Shop/Over-NPR-1813.htm)

Start typing and press Enter to search

a fair furniture company

Deze website maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren. Klik op de knop 'Accepteren' om akkoord te gaan.