Gezond werken

Sport, voeding en gezondheid in het algemeen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ook op de werkplek komt er gelukkig steeds meer aandacht voor gezondheid. Uiteraard bestonden ergonomische vereisten al langer, maar wat wordt er vandaag de dag precies verwacht van een gezonde werkplek?

Wat is gezond werken?

Gezond werken heeft niet bij elk bedrijf dezelfde vereisten, bij een bouwbedrijf zullen er immers meer regels en maatregelen zijn om bijvoorbeeld de veiligheid van de werknemers te waarborgen dan bij een kantoor. Daar zal de focus meer liggen op ergonomisch verantwoord materieel, frisse lucht op de werkvloer en wellicht mogelijkheden om te bewegen. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) moet een bedrijf dan ook gezondheidsrisico’s in kaart brengen en daarop adequate maatregelen nemen.

Voor ons betekent gezond werken vooral ergonomisch werken, waarbij je in een actieve en gezonde houding je werk kan doen. Onze stoelen voldoen niet alleen aan de NPR 1813 richtlijnen, maar hebben daarnaast ook een hoog zitcomfort.

Waarom is gezond werken belangrijk?

Dit lijkt een beetje een overbodige vraag, maar toch is het voor sommige werkgevers niet direct duidelijk waarom het zinvol is om te investeren in een gezonde werkplek. Vaak merken ze dat bedrijven om hen heen in toenemende mate bezig zijn met gezondheid en vragen ze zich af of zij dat ook moeten doen.

Ten eerste kan een gezonde werkplek (langdurig) ziekteverzuim helpen verminderen, maakt het je bedrijf een aantrekkelijke werkplek en betekent een gezonde werkplek vaak ook een actieve werkplek. Bovendien hebben we in Nederland te maken met een vergrijzende populatie werknemers en is het dus ook echt nodig om te investeren in een duurzame werkomgeving, waar werknemers nog jarenlang met plezier kunnen werken.

Een werkplek kan overigens ook gezond worden ingericht. Onderzoeken zoals Nudge Theory, van Nobelprijswinnaar Richard Thaler, laten zien hoe je een ruimte kan inrichtten zodat mensen onbewust de goede keuzes maken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een trap die meer in het zicht staat van mensen dan bijvoorbeeld de lift. Ook het realiseren van ergonomische werkplekken met ergonomische bureaustoelen, bureaus met de juiste hoogte en ergonomisch randapparatuur (muizen en keyboards) kan bijdragen bij een integrale aanpak van gezond werken.

Bedenk je verder dat een gezond werken niet alleen te maken heeft met fysieke zaken. Ook een aangename cultuur en sociale cohesie hebben invloed op de gezondheid van je werknemers. Probeer dan ook processen in werking te stellen waarmee je inzicht kan krijgen in de gezondheidssituatie van medewerkers.

Start typing and press Enter to search

Deze website maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren. Klik op de knop 'Accepteren' om akkoord te gaan.